De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Boek nu voordelig uw verblijf in Wenen

WenenHotels

Oostenrijk

Wenen

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Ringstrasse

De Ringstrasse is gebouwd in opdracht van keizer Franz Jozef. De vier kilometer lange boulevard ligt tussen de binnenstad en de buitenwijken. Statige gebouwen in neo-stijlen, parkjes (Stadtpark,Volksgarten, Rathauspark) en wandel- en fiets-paden maken onderdeel uit van de entourage. De hoefijzervormige boulevard begint en eindigt aan het Donaukanal.

In het kader van stadsuitbreiding is in 1857 de sloop van de gedateerde verdedigingsgordel gestart om plaats te maken voor de Ringstrasse. Dergelijke verdedigingswerken zijn op dat moment overbodig geworden. De keizer ziet door de revolutie van 1848 in dat volksopstanden een reëlere bedreiging vormen voor het Weense machtscentrum dan buiten de stad gelegerde troepen. De boulevard is daarom opgevat als onderdeel van een verdedigingsplan dat lagen uit de eigen bevolking als potentieel gevaar beschouwd. Militaire complexen maken onderdeel uit van het Ringstrasse-gebied, zoals de niet meer bestaande Franz-Joseph-kazerne uit 1854-1857 en de Rossauer-kazerne uit 1860 -1865. De ruime opzet van de Ringstrasse versterkt de mobiliteit van de troepen. Als haard van onrust zijn de fabrieken verbannen naar de rand van de stad.

Staats Opera Wenen

August von Siccardsburg en Eduard van der Nüll; Staatsoper, 1861-1869

De bouw van de Ringstrasse is een enorm project geweest. Het is uitgevoerd onder toezicht van de Algemene Bouwdirectie en heeft speculanten en architecten uit heel Europa aangetrokken. Het eerste voltooide monumentale gebouw aan de Ringsstrasse is het hofoperagebouw. Het nog altijd toonaangevende operapodium wordt tegenwoordig de Staatsoper genoemd. De bouw heeft tussen 1861 en 1869 plaats gevonden naar het ontwerp August von Siccardsburg (algemeen ontwerp) en Eduard van der Nüll (binnenhuisarchitect). De architecten hebben in het ontwerp verschillende historische stijlen gecombineerd. Bij de voltooiing is het ontwerp al lang achterhaald. Het operahuis is daardoor het mikpunt van spot.  Eduard van der Nüll pleegt daardoor zelfmoord en Siccardsburg sterft kort daarna aan een hartaanval. Beide architecten hebben de opening in 1869 niet meegemaakt. Het gebouw is zorgvuldig herbouwd na een bomaanslag in 1945.

Ringstrasse

Gottfried Semper en Carl von Hasenauer;  Kunsthistorisches Museum, 1871-1891

De neo-gotische Votivkirche (1856-1879) van Heinrich von Ferstel is het eerste Ringstrasse- gebouw dat ontleend is aan één bouwstijl. Andere Ringstrasse-architecten nemen er een voorbeeld aan door zich ook tot één stijl te beperken. De verkozen stijl verhoudt zich tot de bestemming van het gebouw. Het parlementsgebouw van Theophil Hanson (1871-1883) is bijvoorbeeld geënt op de Grieks-hellinistische bouwkunst omdat Griekenland als de bakermat van de democratie wordt beschouwd. Deze uit Denemarken afkomstige architect behoort overigens tot de invloedrijkste Ringstrasse-architecten. Het door Ferstil in Italiaanse renaissance-stijl gebouwde universiteitsgebouw (1873-1883) verwijst naar het humanistische ideaal dat zich vanuit Italië over Europa verbreidde. Het Kunsthistorisches en Naturhistorisches Museum zijn eveneens in neorenaissancestijl gebouwd. Deze identieke museumgebouwen aan de Maria-Theresien-Platz zijn ontworpen door Gottfried Semper. Het luxueuze interieur is echter het werk van Carl von Hasenauer. Het neo- gotische Rathaus van Friedrich von Schmidt dateert uit 1872-1883. Tijdens de gotiek beleeft Wenen een bloeiperiode en heeft Hertog Albrecht II de Weners stadsrechten verleend (1340). Het stadshuis toont overigens duidelijk gelijkenissen met laatmiddeleeuwse Vlaamse raadhuizen en lakenhallen. De enorme raadhuistoren, als symbool van de stad, is het meest opvallende aan Vlaamse gotiek ontleende aspect.

Geschiedenis Wenen
Stephansdom Wenen
Karlskirch wenen
Hofburg-complex
Galerie des 19. und 20. Jahrhunderts
Belverdere
Slot Schönbrunn
Ringstrasse
Wenen

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl