De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Berlijn

Duitsland

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Berlijn

Berlijn Geschiedenis Berlijn Links Berlijn
Berlijn Geschiedenis Berlijn Links Berlijn
 

 

Het tussen de rivieren de Spree en de Havel gelegen Berlijn is een schitterende stad met wereldberoemde musea en bouwwerken. Berlijn bruist en kent vele gezichten. Historische gebouwen, vernieuwende moderne architectuur, groot stedelijke aanzichten en lommerrijke buurten wisselen elkaar af. Een gevarieerd publiek wordt aangetrokken door de musea, prestigieuze zalen voor klassieke muziek, eigentijdse muziekfestivals, het nachtleven, de galeries, de winkelcentra en een breed spectrum aan architectuur. Het aantal bezienswaardigheden is enorm en de culturele agenda is goed gevuld.

Fernsehtrum op de alexanderplatz berlijn

1153 De Fernsehturm op de Alexanderplatz beheerst de skyline van Berlijn

In 2006 heeft de UNESCO Berlijn uitgeroepen tot Design City. Het bloeiende klimaat op het gebied van de architectuur, beeldende kunst, design, mode en andere vormen van toegepaste kunst is door deze organisatie opgemerkt en beloond. De reputatie die Berlijn na de val van de muur heeft opgebouwd als een levendig centrum van eigentijdse kunstvormen en architectuur is ook te danken aan de veelal linkse stadsbesturen die daar veel geld in hebben geïnvesteerd. Daarnaast heeft het bestuur besloten vele dubbele accommodaties in eer te houden. Dit alles heeft de stad in financiële problemen gebracht, maar ook het toerisme bevorderd.

Berliner Dom Berlijn

De aan de Spree en de Lustgarten gelegen Berliner Dom

Berlijn beslaat 889 vierkante kilometer waarvan ongeveer dertig procent in gebruik is als groenvoorziening. Het grootste park van Berlijn, de Tiergarten, strekt zich uit over ruim 200 hectare en is voorzien van talrijke meren, vijvers en de centraal geplaatste Siegessäule. Het oostelijke deel van de Tiergarten grenst aan de Pariser Platz, het plein waarop de Brandenburger Tor staat. Hier begint de beroemde ruim 800 meter lange Unter den Linden. Op deze boulevard, tegenover de Bebelplatz staat een ruiterstandbeeld van Frederik de Grote. Aan de tegenoverliggende zijde van de straat ligt de Humboldt-universiteit, de Neue Wache en ten slotte, aan het einde het Zeughaus, een imposant gebouw in barokstijl waarin het Duits Historisch Museum is gevestigd.

Berlijn

Berlijn biedt een rijke schakering aan architectonische stijlen

In het oosten geeft Unter den Linden toegang tot het Museuminsel, het beroemde museumeiland waarop het Pergamonmuseum, het Altes Museum, de Alte Nationalgalerie, het Bodesmuseum en het Neues museum zich bevinden. Om te concurreren met het Museumsinsel is in de tijd van de Koude oorlog het Kulturforum gebouwd in het voormalige West-Berlijn. Beide culturele complexen zijn wereldberoemd. De belangrijkste bezienswaardigheden van het Kulturforum vormen de Gemäldegalerie en de Neue Nationalgalerie. Muziekliefhebbers kunnen daar een voorstelling bijwonen in de Philharmonie (thuisbasis van Berlin Philharmoniker). Het Dahlem Museen-complex biedt onderdak aan bijzonder interessante etnologische collecties. In en nabij Schloss Charlottenburg zijn eveneens musea geconcentreerd. Veel musea zijn gevestigd in imposante gebouwen. Schloss Charlottenburg is een laatbarok bouwwerk, de museumgebouwen van het Museuminsel zijn neoklassiek en de gebouwen van het Kulturforum zijn gerealiseerd tijdens de Koude Oorlog. Naast het Kulturforum ligt de Potsdamer Platz, bekend om haar moderne architectuur. Dit plein en veel gebouwen in de omgeving zijn gerealiseerd waar ooit de beruchte muur heeft gestaan. De nieuwe Regierungsviertel is eveneens een prestigieus bouwproject dat na de val van de muur (1989) is gerealiseerd. De nabij gelegen Rijksdag is gerestaureerd en voorzien van de koepel van Norman Foster. Naast nieuwbouw van bekende architecten heeft Berlijn ook interessante historische gebouwen. Barokke bouwwerken (Zeughaus, Gendarmenmarkt) en architectuur in neo-stijlen (Berliner Dom) komen er relatief veel voor.

Potzdammer platz

Op de voorgrond de Philharmonie op het Kulturforum en daarachter Potsdamer Platz

Veel toeristen bezoeken Berlijn om historische redenen; vooral de twintigste-eeuwse geschiedenis van deze stad grijpt veel bezoekers aan. Één van de beklemmendste herinneringen aan het nazi-tijdperk is concentratiekamp Sachsenhausen, net buiten Berlijn. In het centrum van Berlijn staat Denkmal für die ermordeten Juden Europas als herinnering aan de onder Hitler vermoorde joden. De architectuur van het Jüdisches Museum geeft eveneens op indrukwekkende wijze uitdrukking aan de Holocaust.

Bent u nog opzoek naar een appartement in Berlijn? Boek nu uw appartement bij Oh-Berlin!