Kunstreis

De beste Apps voor als u op reis of vakantie gaat:

Apps reizen (iPhone / iPad)

 
Frankrijk

Gezinsreisgids,

tips voor uw gezinsvakantie


De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Carcassonne, een illusionair bezoekje aan de middeleeuwen

De torens van Carcassonne

Carcassonne: wanneer men langs de rivier de Aude rijdt in de Franse regio Languedoc-Roussillon ziet men vanuit de verte de imposante torens van de burcht al dreigend opdoemen. In dit gebied, strategisch gelegen tussen enerzijds de Pyreneeën en de Middellandse kust en anderzijds Spanje en Frankrijk, is het niet moeilijk voor te stellen hoe dappere katharen hier eeuwen geleden lastige indringers versloegen. Carcassonne stelt dan ook niet teleur en de stad ziet eruit zoals een middeleeuwse stad eruit moet zien: met hoge muren, sierlijke torens, smalle straatjes en een flinke burcht.

Welkom in de middeleeuwen

Wanneer men door een van de toegangspoorten, zoals de Porte Narbonnaise, de citadel van Carcassonne binnenwandelt, waant men zich ogenblikkelijk in een stad waarin de tijd sinds pak 'm beet 1370 is stil blijven staan. Plotsklaps loopt men de middeleeuwen binnen en wordt men overal waar men kijkt omringd door talloze historische gebouwen, zoals de buiten- en binnenmuur met 40 torens, diverse poorten, het Château Comtal en de Basilique Saint-Nazaire. Carcassonne openbaart zich als een openluchtmuseum. Met enige verbeeldingskracht ziet men de ridders nog op de muren staan en de romaanse bouwkunst en de gotiek lijken in deze stad de tand des tijds overleefd te hebben.

Carcassonne

Carcassonne: illusie of werkelijkheid?

Maar in Carcassonne is niets zoals het lijkt. Na 1659 verloor het met de Vrede van de Pyreneeën aan strategische betekenis. In groten getale verliet men de citadel voor de benedenstad en de eens zo machtige vestiging met eeuwenoude kerken raakte in verval. In de negentiende eeuw waaide echter de geest van de romantiek door Europa, de belangstelling voor de middeleeuwen nam toe en de neogotiek was geboren. Eugène Viollet-le-Duc nam Carcassonne onder handen en restaureerde de citadel zoals deze er volgens hem uit diende te zien: als een romantische illusie van de middeleeuwen!

Een bezoekje aan Carcassonne

Toch is Carcassonne zeker een bezoek waard, zo was Viollet-le-Duc bijvoorbeeld de inspiratiebron voor Pierre Cuypers die ons eigen Rijksmuseum bouwde. Bovendien ligt Carcassonne op reisafstand van de Middellandse kust en een dagje Carcassonne vormt dan ook een leuke excursie. In de buurt vindt u bijvoorbeeld diverse campings aan zee, zoals Camping Domaine de la Yole, Le Serignan Plage en Les Sablons. Alle drie prachtige campings (te vinden op Roan.nl) direct aan zee, zodat u kunt genieten van zon zee en strand en een dagje cultuur snuiven in Carcassonne!

Camping carcassonne