De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Archeologie museum en het romeins thermencomplex Nice

Musée d’Archéologie & het thermencomplex

Het Romeinse thermencomplex is toegankelijk via het Musée d’Archéologie. In het museum is met behulp van maquettes weergegeven hoe de baden er in de Romeinse tijd uitzagen. Het complex op de heuvel van Cimiez bevindt zich in een redelijk goede staat. Er zijn op het terrein drie thermen uit de derde eeuw na Christus opgegraven. Elk had een zwembad (natatio), een zaal voor koude baden (frigidarium), een ruimte met lauwe baden (tepidarium) en een ruimte voor warme baden (caldarium).

De noordelijke thermen waren bestemd voor de notabelen. Het complex was rijkelijk versierd. Het zomerbad was zelfs bekleed met marmer. Een aantal zuilen van de zuilengaanderijen zijn gerestaureerd. Het frigidarium van dit complex is opvallend goed geconserveerd. Het kolossale gebouw, 10 meter hoog en 9 meter breed, was vroeger overwelfd.

De noordelijke thermen

Aan de andere kant van de decumanus maximus, de hoofdweg met overblijfselen van huizen en winkels, ligt het oostelijke thermencomplex. Het grondplan van de westelijke thermen is goed bewaard gebleven. Dit bad was bestemd voor de vrouwen. In de vijfde eeuw is er door Christenen een kathedraal gebouwd. In het frigidarium zijn de overblijfsels van een altaar te zien. Ten zuiden van de thermen zijn de restanten van woonwijken en een straat blootgelegd. De weg heeft een groot deel van de oorspronkelijke bestrating behouden.

Antonia Minor (nichtje van Augustus), marmer, eerste eeuw na Christus

In het archeologische museum zijn vondsten uit de prehistorie tot en met de aanvang van de middeleeuwen tentoongesteld. Het leven in de prehistorie en de oudheid is aanschouwelijk dankzij objecten uit die tijd en educatief materiaal.

Tot de collectie behoren Romeinse voorwerpen die opgegraven zijn in Cimiez. Andere oudheidkundige objecten zijn afkomstig uit scheepswrakken, waaronder bronzen meubilair en een masker van Silenus uit de eerste eeuw voor Christus.

De verzameling Griekse en Italiaanse keramiek uit de zesde tot de tweede eeuw voor Christus is vermeldenswaardig.Andere beschavingen uit de oudheid waar iets van te zien is zijn de Etruskische en de Ligurische.

Het nabijgelegen amfitheater is eveneens te bezichtigen. De binnenste ring van het gerestaureerde amfitheater dateert uit de eerste eeuw. De bovenste rijen zijn in de derde eeuw toegevoegd.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl