De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Biot / Museum Léger

Biot is in 1209 gesticht door een commanderij van tempeliers. In de voormalige Chapelle des Pénitents-Blancs is het Musée de Biot ondergebracht. De geschiedenis van het pittoreske dorpje is er in beeld gebracht. Tot de museumstukken behoren ambachtskunst. De kunstnijverheid is namelijk een belangrijke bron van inkomsten in het verleden en heden. Vroeger was het dorp een belangrijk pottenbakkerscentrum, tegenwoordig is het bekend omwille van zijn glasblazerijen. Veel glasproducten uit Biot hebben kenmerkende belletjes in het glasoppervlakte. In La Verrerie de Biot is het mogelijk de glasblazers aan het werk te zien.

Biot ligt op een heuvel op vier kilometer afstand van de zee. De oude dorpskern heeft het middeleeuwse karakter redelijk goed behouden. Het door de kerk gedomineerd stadszicht en de smalle steegjes dragen daaraan bij. In 1387 werd de kerk haast volledig verwoest. Herbouw vond plaats in 1470. Binnen hangt een altaarstuk dat wordt toegeschreven aan Louis Bréa. Op het middenpaneel van het veelluik is een mantelmadonna afgebeeld. Er bevindt zich nog een ander zestiende-eeuws veelluik in de kerk; namelijk L’Ecco Homo van Canavesio. Het gebedshuis ligt op de Places des Arcades, een mooi plein dat is omringd door dertiende en veertiende-eeuwse arcaden. Tot de bewaard gebleven verdedigingswerken behoren de Porte des Tines uit 1565 en de Porte des Migraniers uit 1566. De wal rond Biot is voorzien van een enorm mozaïek van Fernand Léger. In 1949 maakte Fernand Léger in Biot zijn eerste keramische werken. Biot heeft zijn toerisme en naamsbekendheid grotendeels aan deze kunstenaar te danken.

Museum Léger, Biot

Kort voor zijn dood had Leger land gekocht waar hij een atelier wenste. In 1960 is op dit land vlak buiten het dorp het Musée National Fernand-Léger gebouwd. Het ontwerp is van Andreï Svetchine. De buitenkant is voorzien van keramische panelen en mozaïeken.

De collectie bestaat uit circa 350 kunstwerken van Fernand Legér. Er zijn zowel schilderijen, als beelden van hem te zien. Doordat de werken uit verschillende perioden stammen zijn de ontwikkelingen in zijn oeuvre goed te volgen. Léger ontwikkelde via het kubisme een eigen beeldentaal. Er zijn vroege schilderijen uit 1905 in impressionistische stijl te zien tot werken uit 1955, het jaar van zijn dood.

Een combinatie van duidelijke contouren met kleur en vormcontrasten is typerend voor Légers oeuvre. De vormen zijn eenvoudig en de kleuren helder. Zijn werken geven vaak een optimistische visie op een gemechaniseerde maatschappij. Zijn beeldende werkzaamheden staan vaak niet los van zijn communistische sympathieën. Meerdere werken zijn een lofzang op het leven van de gewone arbeider en mens.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl