De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Navigatie

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Picasso museum Antibes

Antibes / Musée Picasso

Antibes is ontstaan rond de vijfde eeuw voor Christus. De Grieken hebben er toen een kolonie gevestigd, Antipolis genaamd. De stad is vanaf 1386 eigendom van de Grimaldi’s. Hendrik IV (1589-1610) kocht de stad later over.

resterend gedeelte van stadsmuur

Onder de Fransen zijn de verdedigingswerken meerdere malen versterkt. In de zeventiende eeuw is de haven en de vesting verbouwd door Vauban, een bekende militaire architect. Toen Antibes niet meer een strategisch gelegen grensplaats was zijn de meeste verdedigingswerken afgebroken. Fort Carré is een indrukwekkende getuigenis van het militaire verleden van Antibes. Het oudste onderdeel van dit door Vauban gemoderniseerd verdedigingswerk is de Tour Saint-Laurent. Deze toren is in 1550 gebouwd en tussen 1565 en 1585 omgeven door vier bastions. Ze zijn met een weergang verbonden. Napoleon heeft in het fort tijdelijk gevangen gezeten. Onder het tonggewelf van Vauban’s Bastion Saint-André is nu de zeer bescheiden collectie van het Musée d’Archéologie te bezichtigen.

De haven met Fort Carré op de achtergrond

Antibes is gelegen aan de Baie des Anges. Het is aangenaam wandelen in het historische centrum of langs de kust. De haven is één van de oudste havens aan de Côte d’Azur. Tegenwoordig functioneert het als aanlegplaats voor jachtboten en luxueuze cruiseschepen. De Promenade Amiral-de-Grasse is eveneens aan de kust gelegen. Deze weg loopt over een restant van de zeventiende-eeuwse stadsmuur en biedt zicht op zee en Chateau Grimaldi. In de oude stad zijn zowel deftige lanen als kronkelende steegjes te vinden. De pittoreske markt op Cours Masséna ligt op de plaats van de oude Romeinse nederzetting.

De klassieke façade van de Notre-Dame-de-L’Immaculée-Conception is in 1715 geschonken door Lodewijk XV

De eerste kathedraal op de plaats van Notre-Dame-de-L’Immaculée-Conception dateert uit 442. Deze kerk was gebouwd in opdracht van Armentaire, de eerste bisschop van Antibes. Nadat de kerk in 1124 werd verwoest vond herbouw plaats vanaf 1125. Zowel het Romaanse koor als de dwarsbeuk dateren nog uit de twaalfde eeuw. De toren was oorspronkelijk een wachttoren die in de twaalfde eeuw bij de kerk is opgenomen als klokkentoren. Binnen in de kathedraal is een veelluik uit 1515 te zien. Deze wordt toegeschreven aan de uit Nice afkomstige Louis Bréa. Op het middenpaneel is afgebeeld hoe Maria mensen onder haar mantel beschermd. In het interieur is ook een houten kruisbeeld uit 1447 en een houten liggende Christus uit de zestiende eeuw ondergebracht.

Het op de stadswallen gebouwde Chateau Grimaldi met daarin het Musée Picasso

Op de plaats van de Griekse Acropolis is Château Grimaldi gebouwd. Het kasteel stamt uit de twaalfde eeuw, maar is in de zestiende eeuw rigoureus verbouwd. Slechts de Romaanse toren, de weergang en een klein stukje gevel met een aantal ramen zijn behouden. Het kasteel herbergt een aantal mooie zestiende-eeuwse elementen, met als hoogtepunt een fresco van Antoine Aundi in de kapel. Op de achtergrond is één van de oudste zichten op Antibes weergegeven. Van 1385 tot 1608 diende het bouwwerk als residentie van de Grimaldi’s.

Joie de Vivre
Joie de Vivre
Picasso, Pablo
Buy this Art Print at AllPosters.com

Picasso mocht in 1946 een deel van Château Grimaldi gebruiken als atelier. Uit dank schonk hij de ter plaatse gemaakte werken. Er zitten geen grensverleggende of wereldberoemde werken bij. Het bekendste schilderij uit deze collectie is La Joie de Vivre. De dansende vrouw links van het midden is Fran¢oise Gilot, zijn muze van dat moment. Vaak is ze weergegeven als een bloemachtige vrouw. De luchtige, haast dartele sfeer, is typerend voor zijn werk kort na de oorlog. Mythologische figuren kwamen toen vaak terug in zijn kunst, vooral faunen en centauren.

Door schenkingen zijn er enkele werken van Picasso uit een ander jaartal toegevoegd aan de basiscollectie, waaronder keramiek uit Valauris en etsen uit de Vollard-collectie (jaren dertig).

In het kasteel is ook kunst van andere moderne kunstenaars te bewonderen. Vooral Nicolas de Staël en Hans Hartung zijn goed vertegenwoordigd. Ook is er werk aanwezig van Ernst, Arp, Klein, Picabia, Tàpies, Spoerri en Arman. Het terras, met zicht op zee, is uitgerust met beeldhouwwerken (Germaine Richier, Miró, Bernard Pàges, Spoerri en andere).

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl