De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Promenade des Anglais Nice

Promenade des Anglais, Musée Masséna & het hotel Négresco

In 1823 is de Promenade des Anglais aangelegd op kosten van de Engelse kolonie. Dominee Lewis Way verzamelde het geld. Hij heeft het project in het leven geroepen om de plaatselijke boeren hulp te bieden. Zij hadden geleden onder de strenge winter van 1820-21. De aanleg van de promenade gaf hun de mogelijkheid een extra bron van inkomen aan te boren. De weg is in de loop der jaren verlengd en verbreed.

Aan de Promenade des Anglais (achtergrond) staan hogere en luxueuzere gebouwen dan op de Quai des Etats-Unis (voorgrond)

De beroemde negentiende-eeuwse promenade loopt langs de kustlijn. Het uitzicht op de Baie des Anges is schitterend. Aan de kant van de stad zijn luxe hotels, immense villa’s en paleizen gebouwd. De architectuur, de zee, de stranden en de palmbomen vormen gezamenlijk een schitterende entourage. De Promenade des Anglais loopt over in de Quai des Etats-Unis. Dit deel van de boulevard is minder chique, maar niet minder aantrekkelijk.

Hotel Négresco in Nice

Het bekendste gebouw uit de Belle Époque aan de Promenade des Anglais is Grand Hotel Négresco. Het hotel is in 1912 door de architect Édouard Niermans gebouwd. Twee torens benadrukken het gebouw. Het interieur doet niet onder voor het exterieur. De Salon Royal is voorzien van een glas en staal constructie van Gustave Eiffel. De zaal herbergt een enorme kroonluchter van Baccaratkristal. In de zaal zijn werken van beroemde kunstenaars als Vasarley, Lehmbruck, Archipenko en Saint-Phalle opgesteld. Salvador Dali herdoopte het gebouw tot Palace-Étoile.

Hotel Negresco

Interieur Hotel Négresco

Musée Masséna

Musée Masséna is gevestigd in een zeer chique woning uit 1898. De royale villa is gebouwd in opdracht van Victor Masséna, hertog van Rivoli en kleinzoon van de maarschalk van Napoleon. Een grote diversiteit van collecties is in Palais Masséna ondergebracht. Hiertoe behoren religieuze kunstwerken, primitieve schilderijen, sculpturen (onder meer Canova), meubels, witgeglazuurde faience en de gouden mantel van Josepine.

Musée Masséna onderscheidt zich van de naburige gebouwen dankzij de royale tuin eromheen

Het in art déco-stijl gebouwde Palais de la Méditerranée (1929) is eveneens zeer bekend. Het is ontworpen door Charles en Piere Dalmas. De gebouwen aan de promenade zijn doorgaans royaal opgesmukt met architectonische versieringen. De indrukwekkende architectuur was vaak bestemd als elite hotels, zoals het Westminster uit 1878 (nummer 27). Het Belle epoque paleis Victoria uit 1855 is het oudste. Het wordt tegenwoordig West-End genoemd (er is nu een Best Western hotel in gevestigd). Het Royal uit 1908 (no 23, ontwerp Charles Dalmas) is eveneens een bezienswaardigheid.

 

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl