De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

St Paul-de-Vence / Fondation Maeght

St-Paul-de-Vence is één van de aantrekkelijkste hooggelegen plaatsen van Frankrijk. Het schilderachtige Saint-Paul bekroont een heuveltop en is omringd door een middeleeuwse muur. De verdedigingwerken zijn in 1537 en 1547 versterkt in opdracht van Frans I. De vestingbouwkundige Vauban (1633-1707) heeft er eveneens naar gekeken. Deze militaire architect roemde de verdedigingswerken. Ingewikkelde ingangen zijn bedoeld om de aanvallers te misleiden. Dit is onder meer de opzet rond de noordelijke poort uit de veertiende eeuw. Het is aangenaam lopen langs en op de stadswallen. Het uitzicht op de stad en de omgeving met wijngaarden, heuvels, de Alpen en de zee op de achtergrond is schitterend.

Rechts zicht op Saint-Paul, links de zee.

Saint-Paul is grondig gerestaureerd. Veel gebouwen stammen uit de middeleeuwen, de zestiende eeuw of de zeventiende eeuw. Ze vormen pittoreske straatjes. Het is fijn om door het dorp te wandelen en de architectonische opzet en de afzonderlijke bouwwerken te bezichtigen. Aan de place de l’Eglise grenzen twee religieuze bouwwerken, namelijk de Chapelle des Pénitents Blancs uit de zestiende eeuw en de Eglise Collégiale. De kerk heeft als oudste onderdeel een twaalfde-eeuws koor. Het gewelf van het middenschip dateert uit 1740. In de Chapelle Saint-Clément hangt een schilderij dat wordt toegeschreven aan Tintoretto met de heilige Catherina van Alexandrië erop afgebeeld. De kerk heeft een schatkamer. De aan het plein grenzende donjon stamt uit de twaalfde eeuw.

Omgeving rond de grote fontein uit 1850

Na een periode van ontvolking en armoede werd Saint-Paul-de-Vence nieuw leven ingeblazen in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Dit was te danken aan kunstenaars die graag in de plaats verbleven, waaronder Signac, Bonnard, Soutine en Modigliani. Sterren en rijken volgden. Herberg Colombe d’Or, destijds hotel Robinson genoemd, speelde een belangrijke rol in dat proces. Vele beroemdheden hebben daar gegeten en geslapen, zoals Picasso, Jean-Paul Sartre, Sophia Loren en Catherine Deneuve. Enkele gasten betaalden in natura. Daar is de schitterende twintigste-eeuwse kunstcollectie aan te danken met schilderijen van onder meer Bonnard, Miró, Léger, Picasso, Matisse en Braque. Saint-Paul heeft veel kunstnijverheidswinkels, ateliers en galeries. Enkele galeries verkopen werken van wereldberoemde kunstenaars, zoals Galerie Guy Pieters.

Één van de vele charmante straten in Saint-Paul-de-Vence

Buiten de borstwering, op de heuvel La Gardette, ligt de Fondation Maeght. Dit is één van de aangenaamste musea voor moderne kunst van Europa. Het interessante museumgebouw, de combinatie van binnenruimten met beeldentuinen, de schitterende ligging en de collectie maken van de Fondation Maeght een uniek geheel.

Het museum is in 1964 gebouwd in opdracht van de Parijse kunsthandelaars Aimé en Marguerite Maeght. José-Luis Sert kreeg de opdracht een museum te ontwerpen voor hun collectie. De beroemde Catalaanse architect heeft een gebouw gecreëerd waarin de originele vormgeving op grandioze wijze is afgestemd op de functie van tentoonstellingsruimten. Achter gekartelde vormen op de daken gaan bijvoorbeeld vensters schuil. Het indirecte licht dat er door binnen dringt is ideaal voor de presentatie van kunst. De architectuur, de kunstwerken en de omringende natuur vormen een bijzonder geslaagd geheel.

Inter ieur van Fondation Maeght te Saint-Paul-de Vence

De privé-collectie van het echtpaar Maeght vormt de basis van de verzameling hedendaagse kunst. In het museum zijn schilderijen van Kandinsky, Léger, Bonnard, Braque, Chagall, Miró, Antoni Tàpies, Ellsworth Kelly en vele andere beroemde kunstenaars te zien. Het interieur is niet zo groot. Zelfs de bekendere werken zijn daardoor niet altijd geëxposeerd.

In de tuinen rondom het museum zijn kunstwerken opgesteld. De diversiteit is groot; van mozaïeken tot mobiles, keramiek, stenen en bronzen beelden. Sommige kunstwerken zijn afgestemd op de omgeving, zoals een mozaïek van Braque op de bodem van een waterpartij. Ook zijn er enkele kunstwerken te zien waaraan de omringende tuin zich heeft aangepast. Tot de hoogtepunten in de voortuin behoren beelden van Zadkine, Arp, Hepworth en Calder. Let ook op de Chapelle Saint-Bernard, rechts van de hoofdingang. De gebrandschilderde ramen zijn van Braque en Ubac. Op het plein achter de hoofdingang staan beelden van Giacometti. In het labyrint zijn een aantal beelden van Miró te zien.

 

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl