De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Geschiedenis Nice

De oudste gevonden sporen van menselijke bewoning in de bodem van Nice zijn 400.000 jaar oud. Ze zijn gevonden bij Terra Amata en behoren tot de eerste nederzettingen in Europa. Het Musée de Terra Amata is aan deze vondsten gewijd. Rond 250.000 voor christus was de Grotte du Lazaret ook bewoond door prehistorische mensen. In het eerste millenium voor Christus bezette een Ligurische volksstam het tegenwoordige Cimiez.

In de vijfde eeuw voor Christus werd de streek gekoloniseerd door Grieken uit Marseille. Zij stichtten de handelspost Nikaia. De Romeinen bouwden op de heuvel van Cimiez een nederzetting die Cemenelum was genaamd. Deze stad ontstond in de eerste eeuw. Het verdrong door haar rijkdom Nikaia. In veertien voor Christus werd het gebied rond Nice de Romeinse provincie Alpes-Maritimes. De Romeinen maakten van Cemenelum de hoofdstad van de Alpes Maritimae in veertien voor Christus. De stad had ongeveer 20.000 inwoners aan het einde van de tweede eeuw na Christus. De derde eeuw na Christus was een Gouden tijd. Restanten van Romeinse baden en een amfitheater getuigen van de welvaart. Invallen van Saracenen en barbaren maakten een eind aan de voorspoed.

Het Romeinse thermencomplex in Chimiez

Nikaia, ondertussen Nicaea genoemd, werd een Christelijke plaats in de vierde eeuw. Op de ruines van de Griekse nederzetting werd in de tiende eeuw de kathedraal Notre-Dame gebouwd. De plaats werd weer belangrijk. De kerk werd opgenomen bij het kasteel. De stad ging zich rondom deze gebouwen ontwikkelen. De heuvel wordt nog altijd Château genoemd. In de dertiende eeuw werd Nice voorzien van een eerste verdedigingswal. Door pestepidemieën en oorlogen kwam de vooruitgang in de veertiende eeuw tot stilstand.

De kathedraal Notre-Dame werd in de Middeleeuwen bovenop de resten van Nikaia gebouwd

Vanaf 1388 behoorde Nice aan de hertogen van Savoye toe. De stad nam in de vijftiende eeuw een unieke positie in doordat het beschikte over de enige haven op het grondgebied van Savoie. In de zeventiende eeuw stonden de stadsmuren uitbreiding in de weg. Aan de modernisering die toen plaats vond heeft de oude binnenstad zijn barokke aanzien te danken. De stad zou met uitzondering van een paar onderbrekingen tot 1860 toebehoren aan de hertogen van Savoye. Het Italiaanse verleden is zichtbaar in de balkons en de pastelkleurige gevels van de oude binnenstad. Architectonische invloeden kwamen veelal uit Genua.Vanaf 1860 behoorde Nice definitief bij Frankrijk. De inwoners hadden zich via een referendum met een overweldigende meerderheid uitgesproken voor het toetreden tot Frankrijk.

Vanaf het midden van de achttiende eeuw kwamen aristocraten uit heel Europa overwinteren in Nice. De weduwe van tsaar Nicolaas kwam in 1856 en koningin Vitoria in 1895. Het toerisme leverde een extra financiële impuls op voor de stad. Nice breide uit met de voorstad Chimiez, nadat Henri Germain de grond had gekocht. Hij verkocht percelen aan de in zijn opdracht aangelegde Boulevard de Cimiez. De haven werd vanaf 1750 aangelegd.

In het tijdperk van de Belle Epoque werden vele luxe gebouwen vervaardigd. Zeer bekend is het hotel Negresco. De meeste gebouwen waren in neostijlen vormgegeven, Eclectische stijlen waren eveneens geliefd. Karakteristieke gebouwen in art déco-stijl ( Palais de la Méditerranée, Palladiumgebouwen en Gloria-Mansions) en hedendaagse architectuur volgden.

De haven van Nice werd pas vanaf 1750 aangelegd

Architecten en beeldende kunstenaars kwamen naar Nice, waaronder Matisse. In de jaren zestig van de twintigste eeuw begonnen de kunstenaars zich te organiseren. De in 1960 in Parijs gevormde nouveaux réalistes hadden leden uit Nice. Yves Klein en Arman zijn geboren in deze badplaats. In het Musée d’Art Moderne et d’Art contemporain zijn werken van hun te zien.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl