De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Kerken Nice

Cathédrale Ste- Réparate

De Cathédrale Ste-Réparate is tussen 1650 en 1680 gebouwd naar een ontwerp van Jean-André Guibert. De kerk is van een grote afstand zichtbaar dankzij de met geglazuurde pannen betegelde koepel. De weelderige aankleding van het interieur is typerend voor de Italiaanse barokstijl. Er is rijkelijk gebruik gemakt van pleisterwerk, marmer en paneelwerk. Veel decoraties zijn ontleend aan de oudheid. Opmerkelijk is het grote aantal kleine engeltjes, variaties op de putto (naakte jongelingen, eventueel voorzien van vleugels) uit de oudheid. De kerk is gewijd aan de schutspatrones van Nice. Zij stierf de marteldood in Klein-Azië op vijftienjarige leeftijd.

Cathédrale Ste- Réparate

De gevel van de barokke kathedraal kwam tussen 1825 en 1830 tot stand. De kleuren zijn pas in 1980 op de gevel aangebracht. Er zijn nog diverse andere bouwdelen veranderd of toegevoegd in de loop der eeuwen. Tot de meest ingrijpende wijzigingen behoren de toevoeging van de klokkentoren in 1757 en de vergroting van de ruimte achter het koor aan het einde van de negentiende eeuw.

Het klooster Nôtre-Dame-de-Cimiez

Het oude klooster Nôtre-Dame ligt bovenop de heuvel Cimiez. Oorspronkelijk stond op deze plaats een Romeinse tempel. In de negende eeuw werd er een Benedictijnenklooster gebouwd op de ruïnes. De huidige hoofdbeuk kwam in de veertiende en de vijftiende eeuw tot stand. In de zestiende eeuw vestigden franciscaner monniken zich in het gebouwencomplex. De franciscanen vergrootte en restaureerden de kerk.

Zicht op het klooster Nôtre-Dame-de-Cimiez vanuit de kloostertuin

In de donkere kerk zijn drie retabels te zien van Louis Bréa. Zijn Piëta, een jeugdwerk uit 1475, bevindt zich rechts van de ingang. Links van het koor staat een kruisiging van dezelfde schilder uit 1512 en in de derde kapel rechts is een kruisafneming te zien. De scheiding tussen het koor van de kerkgangers en dat van de monniken wordt gevormd door een groot altaarstuk. De stijl is typerend voor de overgang van de renaissance naar de barok. Een houten beeld van Christus uit de achttiende eeuw is te zien in de tweede kapel links.

In een deel van de klooster gebouwen is het Musée Franciscain gevestigd. Het museum heeft het verblijf van de franciscanen vanaf de dertiende eeuw in Nice als thema. Er zijn zeventiende-eeuwse fresco’s, sculpturen, liturgische voorwerpen en verluchte getijdenboeken te zien. Een kloostercel uit de zeventiende eeuw en de kapel van de novicen zijn gereconstrueerd. Aan de zuidkant van het klooster ligt de grote kloostertuin. Het uitzicht over Nice reikt tot de zee en de heuvel Château.

Chapelle de la Miséricorde-des- Pénitents-Noirs

Aan het gezellige Cours Saleya ligt De Chapelle de la Miséricorde. Het kerkje valt op door de bollende gevel en de aparte ramen aan de zijkant. Een voorkeur voor ronde vormen komt ook tot uiting in het ovale grondplan en de ramen.

De bollende gevel van Chapelle de la Miséricorde.

De kerk is tussen 1740 en 1786 gebouwd naar een ontwerp van Bernardo Antonio Vittone. Aan de vormgeving is goed te zien dat deze uit Piëmonte afkomstige architect een leerling van Guarini Guarinone is geweest. De kerk is weelderig in laat barokke stijl ingericht met verguld stucwerk en trompe-l’oeil schilderingen.

Binnenin zijn enkele kunstwerken te zien. In de sacristie is een veelluik van Jean Miralhet uit 1430 ondergebracht, de barmhartigheid genaamd. Een paneel van Louis Bréa uit circa 1510 heeft eveneens barmhartigheid als onderwerp. In beide kunstwerken is Maria als mantelmadonna voorgesteld.

Het kerkje behoort toe aan de broederschap van de zwarte penitenten. Deze broederschap is ontstaan in het veertiende-eeuwse Italië. Zoals enkele kunstwerken in de kerk al benaderden is barmhartigheid belangrijk voor deze lekencongregaties. Tot hun taken behoren onder meer het helpen van de zieken en het ontvangen van arme reizigers.

Cathédrale Orthodoxe Russe St-Nicolas

Met regelmaat kwam de keizerlijke familie naar Nice. De Cathédrale Orthodoxe Russe St-Nicolas is gebouwd in opdracht van tsaar Nicolaas II. Het is het grootste Russisch-orthodoxe bouwwerk buiten Rusland. De kathedraal is in 1912 voltooid. De keizerlijke familie was aanwezig bij de inwijding in december 1912. Naast gebedshuis voor de Russische kolonie is het ook een monument ter nagedachtenis aan Nicolaas, de zoon van Alexander II. Deze jonge tsarevitsj stierf aan tuberculose in 1866.

De Russische architect Preobrajenski heeft het gebouw ontworpen. De kerk heeft een Grieks kruis als plattegrond. Voor de bouw en aankleding zijn kostbare materialen gebruikt. De zes koepels zijn met bladgoud bekleed en de bakstenen zijn uit Duitsland geïmporteerd. Het interieur is rijkelijk versierd met fresco’s, iconen ( met goud- en zilverwerk) en mooi lambriseerwerk. Tot de belangrijkste bezienswaardigheid horen de iconen in het koor.

De buitenkant van de kerk is bijzonder rijkelijk versierd. Architectonische vormen wisselen af met roze bakstenen en grote mozaïeken. De koepels en spitsen zijn bekleed met geglazuurde dakpannen.

Andere kerken

Het mooie Nice is voorzien van vele kerken. Opmerkelijk veel godshuizen dateren uit de zeventiende eeuw. Ook opvallend is de grote invloed van de Italiaanse bouwkunst. Dit geldt overigens niet alleen voor de religieuze architectuur.

De Gesù, ook wel Église Saint-Jacques genoemd is aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd als kapel. De vormgeving is sterk beïnvloed door de Chiesa del Gèsu in Rome. In de sacristie zijn in zeventiende-eeuwse wandkasten de kerkschatten tentoongesteld.

De Chapelle de l’Annonciation wordt ook de Chapelle de Sainte-Rita of San Giaume genoemd. Het huidige godshuis kwam tussen 1677 en 1685 tot stand. De kapel is overvloedig versierd in barokstijl. De balustrades en altaren zijn ingelegd met marmer.

De Saint-Martin-Saint-Augustin is in de zeventiende eeuw gebouwd. Het interieur is in de negentiende eeuw vernieuwd. De neobarokke gevel dateert uit 1895.

De Église Saint-Jeanne-d’Arc is een vrij recente kerk. Het is door Jacques Droz ontworpen. Het merkwaardige bouwwerk is uit wit beton opgetrokken. Het exterieur wordt beheerst door de aparte, 65 meter lange klokkentoren en de langwerpige koepels.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl