De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

5* hotel Negresco

Overige hotels Nice

Vakantiewoningen Frankrijk

Stedentrips in Frankrijk

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Omgeving Nice / Côte d'Azur

Vallauris & Picasso

In de oudheid was de export van aardwerk al van groot belang voor de welvaart van de streek. Door de veranderde markt nam de vraag naar ambachtelijk aardwerk rond 1930 in toenemende mate af. Dankzij een aantal kunstenaars waaronder Prinnier en Roger Capron kwam er een geslaagde overgang van ambachtelijke productie naar artistieke werken. De reputatie van Vallauris als pottenbakkerscentrum herleefde vooral nadat Picasso er in een keramisch atelier ging werken.

Liefhebbers van keramische producten komen in Vallauris aan hun trekken. Diverse ateliers verkopen aardewerk en het is mogelijk ateliers of cursussen te bezoeken. Tot de gevarieerde collectie keramische werken van Musée Magnelli behoren zowel producten uit pre-Colombia als art-nouveau stukken en recente werk. Galerie Madoura exposeert keramiek van Picasso.

Peace
Peace
Picasso, Pablo
Buy this Art Print at AllPosters.com

In het Musée Municipal is veel werk van de schilder Alberto Magnelli te zien. Ook is er keramiek geëxposeerd, waaronder keramiek dat door Picasso in de ateliers van Madura de Vallauris is gemaakt. Het museum is ondergebracht in een kasteel in provinciaalse stijl uit 1568. Dit kasteel staat op de plaats waar de abdij van Lérins zich bevond. Een romaanse kapel, ooit een onderdeel van de priorij is behouden. De kapel biedt onderdak aan Museé National Picasso. De crypte is nu een bekend toeristische attractie dankzij Picasso’s monumentale schilderij Oorlog en Vrede uit 1952. Op Place Paul-Isnard staat Picasso’s levensgrote bronzen beeld Man met schaap. De kerk aan het plein, de Saint-Martin, heeft een renaissancistische gevel en een romaanse klokkentoren.

Vence & Matisse

Vence is gesticht door Liguriërs. Ten tijde van de Romeinen heette de stad Vintium. Op de plaats van het Place du Peyra lag het Romeinse forum. Waar de kathedraal staat bevond zich ooit een heiligdom voor Mars.

Van de vierde tot de negentiende eeuw was Vence een bisdom. In de kathedraal zijn bezienswaardigheden uit verschillende tijden te zien. Hiertoe behoren een Romeinse sarcofaag, enkele Karolingische reliëfs op pijlers en een mozaïek van Marc Chagall in het baptisterium. De gotische koorstoelen zijn in de vijftiende eeuw door de beeldhouwer Jacques Bellot versierd. Vooral op de steunstukken (onderkant) zijn enkele schunnige details uitgebeeld. Het gebouw zelf is een resultaat van verbouwingen gedurende de eeuwen. Het oudste deel is romaans. De voorgevel is in 1879 in rococostijl gebouwd.

In Vence zijn meerdere oude kapellen bewaard gebleven. Een aantal is rond 1700 opgericht door bisschop De Crillon (Chapelles du Calvaire). In de Chapelle Sainte–Élisabeth zijn wandschilderingen van Jacques de Canavis te zien uit 1491. De middeleeuwse stadsmuren en enkele stadspoorten zijn redelijk goed behouden. De middeleeuwse wijk heeft zijn oude hoedanigheid zeer goed behouden. Zowel binnen als buiten de stadsmuren zijn er in Vence fraaie oude gebouwen te zien.

Het Château de Villeneuve ligt tegen de stadsmuur aan. Het is in de zeventiende eeuw gebouwd rond een dertiende–eeuwse wachttoren. In het voormalige kasteel van de baronnen van Villeneuve is het museum Fondation Émile Hughues gevestigd. Er zijn twintigste-eeuwse kunstwerken te zien met als hoogtepunt werk van Matisse, Chagall, Dufy en Dubuffet. De kunstwerken hebben met elkaar gemeen dat ze geïnspireerd zijn door Vence of de omgeving. Soms zijn in het kasteel interessante tijdelijke tentoonstellingen te zien.

Drie kilometer buiten de stad is er een negentiende-eeuws kasteel te bezichtigen, het Château Notre-Dame-des-Fleurs. Het is gebouwd op de plaats van de oude priorij van het klooster Saint-Victor de Marseille. De resterende twaalfde-eeuwse kapel is gewijd aan Jean Tinguely. In het kasteel en de kasteeltuin wordt moderne kunst geëxposeerd.

Nuit de Noel
Nuit de Noel
Matisse, Henri
Buy this Art Print at AllPosters.com

Liefhebbers van Matisse kunnen tot rust komen in Chapelle du Rosaire, de belangrijkste toeristische attractie van Vence. De kapel ligt aan de rand van de stad. De bouw vond plaats tussen 1946 en 1951. Het ontwerp is afkomstig van de architect Auguste Perrte en de wereldberoemde schilder Henri Matisse. De buitenkant oogt bescheiden, maar geraffineerd. De Rozenkranskapel manifesteert zich niet overduidelijk als een religieus bouwwerk. Een enorm kruis op het dak is één van de weinige aanwijzingen dat het een religieus gebouw betreft.

Matisse is aan dit project begonnen als dank voor de verzorging van de dominicanessen tijdens zijn ziektebed. De oude zieke kunstenaar wijdde enkele van zijn laatste jaren uitsluitend aan de Rozenkranskapel. Het interieur is schitterend dankzij de speciaal voor deze ruimte ontworpen kunstwerken. Het meest bepalend zijn de lange, smalle glas-in-loodramen in blauw, groen en geel. De gebrandschilderde ramen en hun reflecties komen goed tot hun recht in het verder haast volledig witte interieur. Tegen de muren zijn met zwarte lijnen op witte tegels de Heilige Dominicus, Maria met Kind en de kruiswegstaties afgebeeld. In een galerij zijn de voorstudies voor de kapel te zien. Matisse beschouwde zijn werkzaamheden aan de kapel als zijn meesterwerk.

 

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl