De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Rome

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Middeleeuwse kerken Rome

De San Clemente en Santa Maria in Trastevere zijn in de twaalfde eeuw herbouwd. Aan deze kerken hebben we een aparte pagina gewijd. De San Giovanni in Laterano en de San Paolo fuori le Mura zijn uitgerust met middeleeuwse kruisgangen. Andere kerken die goed hun middeleeuwse karakter hebben behouden of enkele belangrijke bezienswaardigheden uit die periode herbergen staan hieronder vermeld.

Santa Prassede

Al in de vijfde eeuw stond op de plaats van de huidige Santa Prassede een kerk die aan deze legendarische heilige was gewijd. Paus Paschalis I (pontificaat 817-824) breidde die kerk uit tot een driebeukige basiliek.

santa prassede rome

Middendeel van de mozaïeken op het gewelf van Cappella di S. Zenone

De Santa Prassede is vooral bekend door haar negende-eeuwse mozaïeken, gemaakt door kunstenaars uit Byzantium. In het apsismozaïek worden Prassede en haar zuster Pudenziana door Petrus en Paulus voorgesteld aan Christus. De bouwheer, Paschalis I, is met een model van de kerk weergegeven. Boven de triomfboog zijn Christus, zijn moeder Maria, apostelen, heiligen en engelen weergegeven in het Hemelse Jeruzalem.

Zeer bijzonder is de aan de Heilige Zeno gewijde kapel aan de rechterzijbeuk (Cappella di S. Zenone) uit 822. Paschales I heeft de kapel laten bouwen als mausoleum voor zijn moeder Theodora. Het volledig overwelfde middeleeuws bouwwerk heeft een grondplan in de vorm van een Grieks kruis. Het gewelf en de muren zijn versierd met schitterende mozaïeken. Heiligen en engelen zijn tegen een goudkleurige achtergrond afgebeeld.

Santa Maria in Cosmedin

De Santa Maria in Cosmedin is in de zesde eeuw gebouwd op de restanten van een antiek gebouw. Paus Adrianus I heeft de kerk in 772 laten uitbreiden door aan het eind van elk van de drie schepen een apsis toe te voegen. De met leeuwen versierde bisschopstroon stamt uit deze tijd. In de eerste helft van de twaalfde eeuw zijn de romaanse klokkentoren en de voorhal gebouwd. Eind negentiende eeuw is de barokgevel verwijderd en de façade hersteld in de eenvoudige middeleeuwse staat.

Het interieur heeft zijn middeleeuws uiterlijk goed behouden hoewel de kleurstelling veel bonter is geweest dankzij kleurige fresco’s. Fraai veelkleurig Cosmatenwerk versiert de vloer, de dubbele kansels, de bisschopstroon, de paaskandelaar, het baldakijn boven het hoofdaltaar en het stenen scherm dat ruimte voor de geestelijken isoleert. Cosmatenwerk is decoratief marmeren inlegwerk, doorgaans aangebracht in familieverband in de twaalfde en dertiende eeuw. In een zaaltje in de rechterbeuk is een mozaïek uit de achtste eeuw te bewonderen met de Aanbidding der wijzen als onderwerp.

In de linkermuur van de voorhal is de Bocca della Verità (mond van de waarheid) geplaatst. Dit verweerde stenen gezicht heeft mogelijk gefungeerd als antiek riooldeksel. Volgens middeleeuws volksgeloof sluit de mond wanneer een leugenaar zijn hand erin legde.

Santa Maria sopra Minerva

De Santa Maria Sopra Minerva is gebouwd op de ruines van een vermeende Minervatempel, later als Isistempel geïdentificeerd. De naam verwijst naar de ruines van de Minervatempel (sopra betekent ruines). De eerste kerk op deze plaats is in de achtste eeuw tot stand gekomen.
De bouw van de huidige kerk is gestart in 1280. De diverse malen onderbroken middeleeuwse bouwactiviteiten eindigen in 1453 met de voltooiing van de kruisribgewelven. De Santa Maria Sopra Minerva is de enige gotisch kerk in de stad Rome. Het gebedshuis behoort vanaf het begin toe aan de dominicaner orde. Het gebouw links van het gebedshuis heeft onderdak geboden aan het centrale bestuur van de orde. De kerk is de laatste rustplaats van enkele beroemde Italianen, waaronder pausen en de dominicaanse schilder en monnik Fra Angelico(1455).

santa maria sopra minerva rome

Interieur Santa Maria Sopra Minerva

Gedurende de renaissance zijn de sobere gevel en de schitterende fresco’s in de Carafakapel ( eind rechter dwarsbeuk) tot stand gekomen. De Florentijn Filippino Lippi heeft deze illusionistische fresco’s in 1488-1492 vervaardigd voor de grafkapel van kardinaal Oliviero Carafa. Maria en Thomas van Aquino staan centraal in deze schilderingen in de Florentijnse stijl van de vroege renaissance. Links van het hoofdaltaar staat De verrezen Christus van Michelangelo. Het beeldhouwwerk is voltooid door een assistent nadat de meester ontstemt was over een donkere ader in het marmeren gezicht. Aanvankelijk was Christus volkomen naakt afgebeeld. De bronzen lendendoek is later toegevoegd. Christus heeft geen stigmata terwijl zijn houding overeenkomt met de klassieke contrapposto. De gelijkenis met beelden uit de oudheid is dus groot. Bijzonder barokke kunstwerken vormen het graf en borstbeeld van Bernini.

Santi Quattro Coronati

De Santi Quattro Coronati is vernoemd naar vier Romeinse martelaren die gestorven zijn nadat een ijzeren kroon (corana) in hun hoofd is geslagen. Volgens een veelvoorkomende versie overkomt deze marteldood vier soldaten die geen heidense god willen aanbidden. Andere bronnen hebben het over beeldhouwers die weigeren een afgodsbeeld te vervaardigen.
De geschiedenis van het klooster gaat terug tot de vierde eeuw. In de negende eeuw is de kerk vergroot. Het klooster is rond 1111 herbouwd na verwoesting door Noormannen in 1084. Het langschip en de apsis van de voorgaande kerk zijn geïntegreerd in de twaalfde-eeuwse herbouw. De ingang wordt gedomineerd door een Karolingische toren. Het klooster is in de dertiende eeuw uitgebreid. Door toedoen van het naburige Lateraanse Paleis, de verblijfplaats van de paus, heeft het klooster eeuwenlang gefunctioneerd als vesting.

Om de kloostergangen uit circa 1220 te bezoeken moet toestemming gevraagd worden. In de Kapel van Santa Barbara zijn middeleeuwse fresco’s en antieke zuilen te zien. De belangrijkste bezienswaardigheid van het klooster is de frescocyclus in de Kapel van Silvester (Cappella di San Silvestro). De cyclus dateert uit 1246. De Heilige Sylvester is paus tussen 314 en 335. Volgens legenden heeft hij Constantijn de Grote gedoopt, een belangrijk onderwerp in de cyclus.

Geschiedenis Rome
michelangelo in Rome
Bernini en Rome
Borromini in Rome
Colosseum rome
forum romanum rome

Colosseum

pantheon rome
vaticaans museum
museo nazionale romano

Vaticaans museum

Museo Nazionale Romano & Thermen van Diocletianus

san clemente rome
santa maria maggiore rome
san giovanni in laterno rome
santa maria in trastevere rome
vroegchristelijke kerken rome
middeleeuwse kerken Rome
links rome
Rome

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl