De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Rome

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Sant’Agnese aan de Piazza Navona

(De bouwactiviteiten onder leiding van Borromini duurden van 1653 tot 1557)

De vormgeving van de Sant’Agnese werd hoofdzakelijk door Borromini bepaald. Hij verving in 1653 Rainaldo als architect van deze kerk en het aangrenzende Palazzo Pamphili. Carlo Rainaldi en Girolamo hadden nog maar een jaar aan deze bouw gewerkt. In die korte periode was de bouw ver gevorderd. De paus had Rainaldo ontslaan vanwege de kritiek op zijn ontwerp. Negatieve uitingen betroffen vooral de geplande porticus en de trap ervoor die tot ver op het plein reikte. Borromini liet de porticus achterwege en plaatste de gevel zo ver mogelijk naar achteren. Hij had de door zijn voorgangers gerealiseerde centrale koepel laten slopen. De nieuwe koepel werd naar achteren gezet om deze vrij te kunnen plaatsen zonder dat de gevel en de trap ver op de Piazza Navona reikten.

Piazza Novona

Piazza Novona met Sant’Agnese

Centraal in het concave middendeel van de façade bevindt zich de hoofdingang. Deze ingang is extra benadrukt door halfzuilen, een timpaan en door de plaatsing voor het concave deel. Aan de zijkanten is de gevel eveneens naar voren gehaald. Boven dit gedeelte zijn de klokkentorens geconstrueerd.
Zowel de koepeltamboer als de torens zijn op een cilindrisch fundament gebouwd. De koepel, de gevel, de klokkentorens en het bouwlichaam verhouden zich veel beter tot elkaar dan voorheen het geval was. Dit is te danken aan het doeltreffend op elkaar afstemmen van de afzonderlijke delen en de geringe afstand tussen de façade en de koepel. Borromini heeft ook het plafond van de grote zaal en de verbindingsgalerij tussen de kerk en het Palazzo Pamphili gerealiseerd. In de zomer van 1557 is hij vervangen door een commissie architecten, met onder meer Carlo Rainaldi.

Borromini
Borromini in Rome
San Carlo
Sant'Agnes
Sant'Ivo
Rome