Vaticaanse Musea
De Vaticaanse paleizen herbergen één van de indrukwekkendste en grootste kunstverzamelingen ter wereld. De collecties, de architectuur en de inrichting zijn overweldigend. Diegene die het gebouw en de collecties aandachtig wil bekijken kan een hele dag doorbrengen in het Vaticaanse musea.
Laocoön, één van de beroemdste sculpturen uit de klassieke oudheid.
Voor de bezoekers van de Vaticaanse Musea gelden enkele regels waarmee u rekening moet houden. Een kledingsvoorschrift sluit bezoekers met blote knieën en schouders buiten. Het zou erg vervelend zijn als u constateert dat uw kleding niet toereikend is na een uur wachten voor de ingang. Het gigantische museum kan evenmin willekeurig doorkruist worden. Er is sprake van éénrichtingsverkeer. Aangezien voor de Sixtijnse Kapel doorgaans een behoorlijk lange rij staat is het handig van te voren te bedenken welke richting u opgaat nadat u deze kapel heeft bezocht. Wanneer u dit niet doet kan het u overkomen dat u bijvoorbeeld de Stanzen van Rafaël mist. Om deze alsnog te zien moet u opnieuw in de rij staan voor de Sixtijnse Kapel. In het museum zijn diverse routes uitgestippeld met vermelding van tijdsduur en de belangrijkste bezienswaardigheden op de route.
De beroemde plafondfresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel; de fresco’s van Michelangelo overstemmen fraaie schilderingen van o.a. Botticelli, Perugino en Ghirlandaio.
Het Vaticaanse museum biedt onderdak aan bezienswaardigheden die alleen al een reis naar Rome waard zijn. De Sixtijnse Kapel en de Stanze van Rafaël zijn bijzonder indrukwekkend. De zalen van het Appartamento Borgia zijn eveneens rijk gedecoreerd met opmerkelijke renaissancefresco’s (van Pinturicchio). De Cappella Niccolina heeft schitterende fresco’s van Fra Angelico en zijn assistent Benozzo Gozzoli uit 1448-1449. Vondsten uit de Griekse en de Romeinse oudheid maken deel uit van diverse collecties. De klassieke oudheid is bijzonder goed vertegenwoordigd, zowel kwalitatief als kwantitatief. Vondsten uit Egypte, Assyrië en Etrurië verbreden het zicht op de oudheid. De post-Romeinse museastukken bestaan uit vroegchristelijke kunst tot hedendaagse kunst.
De trap van Bramante
Het Vaticaans paleis heeft aanvankelijk gediend als de residentie van de paus. In opdracht van Innocentius III is in 1198 een pauselijk paleis gebouwd. Sixtus IV laat in 1473 de Sixtijnse Kapel bouwen. Julius II (poniticaat 1503-1513) heeft renaissancistische delen toegevoegd. In opdracht van deze paus ontwierp Bramante onder meer een wenteltrap en de Cortile del Belvedere. De Cortile del Belvedere (1503) is een binnentuin van het Belvederepaleis. Het diende aanvankelijk als expositieruimte voor de klassieke beeldhouwwerken van Julius II. Veel kunstenaars zijn daar geïnspireerd door beroemde beelden als de Apollo Belvedere, de Laocoön en de Torso van Belvedere. In 1655 ontwerpt Bernini de Scala Regia. In de tweede helft van de achttiende eeuw is expositieruimte gecreëerd door verbouw en aanbouw. Giuseppe Momo heeft in 1932 de wenteltrap toegevoegd.
Diverse zalen zijn schitterend gedecoreerd.
![]() |
||