De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Rome

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Vroegchristelijke kerken Rome

De belangrijkste vroegchristelijke kerk van Rome is de Santa Maria Maggiore. Deze kerk behoort tot de interessantste bezienswaardigheden van Rome. Om die reden is informatie daarover op een volledig aan deze kerk gewijde pagina terug te vinden.

De Santa Sabine en de Santa Costanza zijn eveneens een bezoek waard, zeker voor wie in vroegchristelijke bouwkunst en beeldende kunst is geïnteresseerd. De Santa Constanza heeft een bijzonder goed behouden interieur met opmerkelijke mozaïeken. Het bouwwerk bevindt zich wel ver buiten het centrum. De vijfde-eeuwse Santa Sabina heeft veel van zijn originele structuur behouden. Het gebedshuis bevindt zich dichter bij het hart van de stad ?als? de Santa Constanza. Hoogtepunt vormt de houten deur met reliëfpanelen uit de vijfde eeuw.

Santa Constanza

De Santa Costanza is zeer interessant dankzij het schitterende vroegchristelijke interieur. Dit kleine ronde bouwwerk is aan het begin van de vierde eeuw gebouwd als mausoleum voor de dochters van keizer Constantijn (Helena en Constantia). Dergelijke ronde overkoepelde grafmonumenten zijn sterk beïnvloed door niet-christelijke voorgangers.

De verschillende onderdelen van het interieur vormen een harmonisch geheel. De trommel en de koepel rusten op twaalf dubbele zuilen. Deze granieten zuilen zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een ouder bouwwerk. Het tonggewelf van de kooromgang is versierd met prachtige decoratieve mozaïeken uit de vierde eeuw waarop patronen en decoraties (planten, fruit, en dieren) met elkaar verweven zijn. De stijl en vormgeving wijken niet af van oudere ‘heidense’ exemplaren. Inhoudelijk zijn er wel verschillen. Sommige elementen, zoals de lam, pauw, wijnranken en een druivenoogst zijn namelijk christelijke symbolen geworden. De mozaïeken hebben een witte achtergrond. Verhalende religieuze taferelen met een goudkleurige achtergrond hebben later hun intrede gedaan in de Christelijke kunst.

De sarcofaag van Constantia is vervangen door een kopie. Het origineel bevindt zich in het Vaticaanse Musea. Zij is mogelijk heilig verklaard doordat ze verward is met iemand met dezelfde naam. Evenals haar man Hannibalianus zou Constantia een nogal bloeddorstige persoonlijkheid zijn geweest.

Oorspronkelijk stond de Santa Costanza in verbinding met de basilicale kerk van Sint Agnus buiten de Muren (Sant’Agnese fuori le Mura). Deze aangrenzende kerk is uitgerust met een Byzantijns apsismozaïek uit de zevende eeuw.

Santa Sabine

De Santa Sabina behoort tot de best bewaard gebleven vroegchristelijke basilieken van Rome. De driebeukige basilica is gesticht door Petrus van Illyrië in 425. Boven de hoofdingang bevindt zich een mozaïek uit de vijfde eeuw met een wijdingsinscriptie en twee vrouwen. De vrouwen symboliseren de tempel van de joden en de tempel van de heidenen.
De kerk is vooral een bezoek waard door de met reliëfs versierde houten deur in de voorhal. De reliëfpanelen dateren uit de vijfde eeuw. Ze zijn aan twee kanten bewerkt; aan de buitenkant zijn taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament afgebeeld en aan de binnenzijde planten en geometrische motieven. Van de 28 door rankwerk omgeven panelen dateren er achttien uit de vijfde eeuw. De Kruisiging van Christus is vanuit kunsthistorisch perspectief het belangrijkste paneel. Het is één van de vroegste afbeeldingen met dit thema. Christus’ lijden is niet weergegeven. Dat is ook niet gebruikelijk in de vroegchristelijke kunst.

In 824 is de kerk gereconstrueerd. De hoge negende-eeuwse ramen laten veel licht binnen. Zowel de preekstoel, de bisschopstroon als het koor stammen uit de negende eeuw.
De Santa Sabine is in de dertiende eeuw aan de dominicanen geschonken. De kruisgang is in die periode gebouwd. Het graf van Muñoz de Zamora, een van de eerste leiders van de orde is interessant.

In de tweede helft van de zestiende eeuw zijn 20 van de 26 ramen dichtgemetseld. Kort daarop volgt een verbouwing in de stijl van de vroege barok. In het begin van de twintigste eeuw is de kerk grotendeels hersteld in haar oorspronkelijke staat.

Geschiedenis Rome
michelangelo in Rome
Bernini en Rome
Borromini in Rome
Colosseum rome
forum romanum rome

Colosseum

pantheon rome
vaticaans museum
museo nazionale romano

Vaticaans museum

Museo Nazionale Romano & Thermen van Diocletianus

san clemente rome
santa maria maggiore rome
san giovanni in laterno rome
santa maria in trastevere rome
vroegchristelijke kerken rome
middeleeuwse kerken Rome
links rome
Rome

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl