De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Rome

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Bernini’s fonteinen en zijn toepassingen van obelisken

Bernini heeft meerdere fonteinen ontworpen. De Barcaccia-fontein, aan de voet van de Spaanse trappen, is waarschijnlijk zijn eerste fontein. Het ontwerp wordt ook wel aan zijn vader, Pietro Bernini, toegeschreven. Giovanni Bernini heeft de barokke kunstfontein verrijkt met allerlei allegorische figuren die op schitterende wijze uitdrukking geven aan het christelijke machtsstreven. Zijn figuren zijn vaak ontleend aan de klassieke rivier- en zeemythologie.

trito-fontein

De Triton-fontein

De Triton-fontein ( Fontana del Tritone,1640) bevindt zich op Piazza Barberini. Het heeft als onderwerp het einde van de zondvloed in de Metamorfosen van Ovidius. Triton blaast in een trompethoorn om de zondvloed te beëindigen. Het is een propagandistisch werk ter ere van paus Urbanus VIII. De drie bijen uit zijn wapen zijn gecombineerd met de pauselijke waardigheidstekens (tiara en sleutels). De dolfijnen symboliseren in deze context gemeenschapszin.
detail vierstromenfontein

Detail van de Vierstromenfontein

De belangrijkste fontein van Gianlorenzo Bernini is vervaardigd in opdracht van paus Innocentius X. Het betreft de Vierstromenfontein (Fontana dei Quattro fiumi,1647-1657) op Piazza Navona. De combinatie van fontein en obelisk (verworden tot symbool voor het licht en het geloof) is nieuw. Bernini heeft de totale hoogte van de obelisk verlegd door de plaatsing op een sokkel en een namaak-rotswerk. Normaal gesproken is de obelisk in Rome bekroond door een kruis. Het overwinningsteken van het christendom is in de Vierstromenfontein vervangen door een duif. De duif is zowel het symbool van de Heilige geest als het embleem van de Pamphili-paus. De vier op een rotsblok gezeten riviergoden belichamen de leven schenkende wateren van de vier werelddelen. De Donau, in het gezelschap van een paard, symboliseert Europa. De Ganges staat voor Azië, de Nijl voor Afrika (leeuw) en de Río de la Plata (gordeldier) voor Amerika. De riviergoden verwijzen eveneens naar de vier rivieren uit het paradijs. Het rotswerk in het midden symboliseert de Calvarieberg. De fontein verheerlijkt dus het heil dat de katholieke kerk over de wereld brengt en het pontificaat van de opdrachtgever. Dicht bij de Vierstromenfontein staat Bernini’s iets later ontworpen Moro-fontein.

detai van obelisk op piazza santa maria sopra minerva

Detail van het voetstuk voor de obelisk op Piazza Santa Maria sopra Minerva

Paus Alexander VII geeft Bernini de opdracht om een beeldhouwwerk te vervaardigen dat dient als voetstuk voor een net opgegraven obelisk. Bernini gebruikt daarvoor een olifant met zadel. Dit idee is eigenlijk ontworpen voor een niet uitgevoerd tuinbeeld. Het geheel is voor de gevel van de Santa Maria sopra Minerva geplaatst.

Bernini
Bernini en Rome
Cornaro kapel
Bernini fonteinen
Sint-pietersplein
Sint-Pieter
 
Rome