De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Rome

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Het Colosseum

Het Colosseum is het grootste amfitheater van het Romeinse rijk. Het ovale bouwwerk is 48.5 meter hoog, 188 meter lang en 156 meter breed. De huidige benaming van het amfitheater komt uit de middeleeuwen en is waarschijnlijk te danken aan de toen nabijgelegen twintig meter hoge kolossus van Nero.

Keizer Vespasianus droeg in 72 na Christus de bouw van het Colosseum op. Kort hieraan voorafgaand was het eerste stenen amfitheater van Rome zwaar beschadigd door een brand. Vespasianus koos een tactische locatie voor het nieuwe amfitheater. Het betrof een stuk grond dat Nero bij zijn paleis getrokken had ( Domus Aurea). Nero had de locatie ingepikt nadat de brand van 64 na Christus de bebouwing in as had gelegd. Vespasianus wilde zich geliefd maken door de grond terug te geven aan het volk en afstand te nemen van de gehate Nero. Het amfitheater werd in het jaar 80 voltooid onder zijn zoon Titus.

Keizers en prominente Romeinen organiseerden spelen om loyaliteit te winnen. Populair waren de gevechten tussen gladiatoren. Aanvankelijk waren gladiatoren soldaten in opleiding. In een later stadium dwong men slaven, krijgsgevangenen en veroordeelden om elkaar op leven en dood te bevechten. Dierengevechten vielen eveneens in de smaak bij het grote publiek. In 438 schafte keizer Valentinianus III de gladiatorengevechten af. Dierengevechten werden tot en met 523 georganiseerd.

colosseum rome

Het colosseum

Het Colosseum beschikte over ruim 40.000 zitplaatsen en ongeveer 5000 staanplaatsen op het dak. De plaatsen werden toegewezen op rang en stand. De marmeren zittingen op de voorste rijen waren bestemd voor senatoren. De keizer en de rijke bovenlaag zaten op een groot terras.

Zesenzeventig genummerde ingangen droegen bij aan de logistiek. Op de hoofdassen bevonden zich vier niet genummerde toegangen die leiden naar de loge van de keizer, de loge van de consul en twee voor hoogwaardigheidsbekleders gereserveerde ruimten. Onder de zitplaatsen bevond zich een uitgekiend stelsel van gangen en trappen waardoor het grote aantal bezoekers snel naar hun plaatsen konden worden geleid. Bovenop het Colossseum stonden palen waaraan een gigantisch zeil (het velarium) werd bevestigd zodat het publiek tegen de zon was beschermd.
Het bouwkundige vernuft van de Romeinen kwam goed tot zijn recht in het twee verdiepingen tellende gangenstelsel onder de arenavloer. Hier werden de wilde dieren opgesloten in cellen. Zij werden met behulp van hijsschachten en trappen het podium opgejaagd via een valdeur.

Veel renaissancearchitecten zijn geïnspireerd door de galerijen en de buitenmuren van het Colosseum. Aan de buitenkant is op de onderste verdieping de Dorische orde toegepast, daarop de Ionische en vervolgens de Corinthische. De vierde verdieping is als een attica gebouwd. Deze verdieping is geleed door Corinthische pilasters die in het verlengde van de halfzuilen van de onderliggende verdiepingen zijn aangebracht.

Het Colosseum is eeuwenlang geplunderd omwille van het materiaal, waaronder het travertijn van de buitenmuur. Het bouwmateriaal is gebruikt voor kerken (onder andere de Sint Pieter), diverse paleizen (waaronder Palazzo Venezia, Palazzo Barberinien Palazzo Farnese) en bruggen. Vanaf 1744 is het monumentale gebouw beschermd, aanvankelijk omdat het benoemd was tot een gedenkplaats voor Christelijke martelaren.

Geschiedenis Rome
michelangelo in Rome
Bernini en Rome
Borromini in Rome
Colosseum rome
forum romanum rome

Colosseum

pantheon rome
vaticaans museum
museo nazionale romano

Vaticaans museum

Museo Nazionale Romano & Thermen van Diocletianus

san clemente rome
santa maria maggiore rome
san giovanni in laterno rome
santa maria in trastevere rome
vroegchristelijke kerken rome
middeleeuwse kerken Rome
links rome
Rome

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl