De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Hotels Venetië

Vakantiewoningen Italie

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Canal Grande venetië

Het Canal Grande is sinds de stichting van de stad de belangrijkste verkeersroute. De haast vier kilometer lange waterweg volgt het spoor van een slingerende rivierbedding. Het kanaal kronkelt door de wijken van Venetië en is omringd door bijzondere historische gebouwen. Veel belangrijke bezienswaardigheden grenzen er aan. De schoonheid die het samenspel van het water, de spiegeling en de wonderlijke schilderachtige architectuur levert, is niet in woorden uit te drukken. Een boottocht op Canal Grande is dan ook een unieke ervaring

Zicht op het Canal Grande, venetië

Aan Canal Grande grenzen meerdere kerken. Zeer bekend is Santa Maria della Salute. Groter in aantal zijn de talrijke Palazzi. Vooraanstaande families lieten hun woning optrekken langs dit kanaal. Aangezien de meeste bezoekers per boot kwamen waren de gevels aan het water de blikvangers. Deze zijde is dan ook zorgvuldig vormgegeven en versierd. Aan het kanaal grenzen ongeveer 200 palazzi. Oorspronkelijk werden ze case (huis) genoemd, afgekort ca. Alleen de residenties van de doge mochten Palazzo genoemd worden. Veel gebouwen hebben in hun naam echter de afkorting ca behouden.

Het dertiende-eeuwse Fondaco dei Turchi werd in de zeventiende eeuw het pakhuis van de Turken.

Het Canal Grande geeft zicht op verschillende Venetiaanse bouwstijlen, met als oudste stijl de Venoto-Byzantijnse ( Fondaco dei Turchi en Palazzo Loredan). Kenmerkend voor deze stijl zijn de hoefvormige bogen, de arcaden op de begane grond en de gewelfde galerij die over de lengte van de gehele eerste verdieping loopt. Veel palazzi aan de Canal Grande zijn gebouwd in de gotische stijl (onder meer Ca’ d’Oro, Pallazzo Foscari en het Dogenpaleis ). De gotische stijl is te herkennen aan het fijne maaswerk en de relatief langwerpige puntvormige vensters en arcaden. De driepas en de vierpas zijn vaak in het bovenste deel van de vensters verwerkt. In de harmonieuze renaissancistische huizen uit de vijftiende en de zestiende eeuw werd de horizontale lijn geaccentueerd (Palazzo dei Camerlenghi, Ca’Dario, Palazzo Grimani). Opvallende vooruitspringende kroonlijsten dragen daaraan bij. Aan de buitenkant werden de verschillende verdiepingen van elkaar gescheiden door horizontale lijnen die zich over de gehele gevel voorzetten. De rondboog heeft de spitboog vervangen. Een veelvoorkomend renaissancemotief is de centrale ronde poort met aan weerszijden een kleinere poort. De barok ( Ca Rezzonico, Ca’ Pesaro) is gegroeid uit de renaissance, maar onderscheidt zich door zijn weelderige en meestal onrustige uitwerking. De barokke gevels zijn rijkelijk met beeldhouwwerk versierd. In tegenstelling tot het gotische maaswerk doet het beeldhouwwerk robuust aan.

Rialto brug, Canal Grande, Venetië

Tot 1854 loopt er slechts één brug over het Canal Grande. Deze stenen brug bij Rialto is vooraf gegaan door houten exemplaren. Het ontwerp is geselecteerd uit de inzendingen van een wedstrijd. Vooraanstaande architecten hebben gereageerd, waaronder Sansovino, Palladio en Michelangelo. Het winnende ontwerp is afkomstig van Antonio da Ponte. Deze keuze is opmerkelijk aangezien hij geen beroemde architect was, maar een bouwopzichter. Zijn werkervaring als waterbouwkundig ingenieur en bouwopzichter te Venetië heeft waarschijnlijk in zijn voordeel gewerkt. Op een dergelijke drassige ondergrond een lange stenen brug realiseren was immers geen eenvoudige klus. De bouw vond plaats tussen 1588 en 1591.

Op de plaats van de brug is en was veel bedrijvigheid. Handelsschepen vaarden tot aan Rialto waar zij hun goederen uitladen. De brug is daarom opgevat als een soort winkelstraat. De boog stelt voorwaarden aan de hoogte van de vaartuigen die eronder kunnen en had gevolgen voor de bebouwing erop. Een markant geheel is het gevolg. Onderaan de brug zijn de beschermheiligen van de stad afgebeeld, Theodorus en Marcus.

Ca’Dario

Ca’ Dario wordt door velen beschouwd als het mooiste palazzo van Venetië. Het paleis is één van de eerste renaissancebouwwerken in deze stad. Het is rond 1487 gebouwd voor Giovanni Dario. Zijn naam is vereeuwigd op de sokkel van de gevel. Het asymmetrische ontwerp is afkomstig van Pietro Lombardo. De gevels zijn met marmer en purpersteen bekleed. In de loop der jaren is het paleis scheef gezakt. Het rampzalige verleden (moord, zelfmoord en faillissement) van veel eigenaars van dit huis heeft ertoe geleid dat Venetianen denken dat het huis vervloekt is.

Detail van Ca d’Oro

Ca d’Oro dankt zijn naam, het Gouden Huis, aan het ooit vergulde maaswerk. Het paleis is tussen 1421 en 1440 gebouwd in een sierlijke Venetiaanse stijl. Marino Contarini was de opdrachtgever. Tegenwoordig is Galleria Giorgio Franchetti in deze woning gevestigd.

Scuola Grande di San Rocco

San Giorgio Maggiore

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl