De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Hotels Venetië

Vakantiewoningen Italie

 

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Galleria dell’Accademia Venetië

De basis van de verzameling van de Galleria dell’Academia is gevormd door de in 1750 opgerichte Accademia di Belle Arti. Aanvankelijk dienden de door kunstenaars geschonken werken als lesmateriaal. In 1807 is de verzameling onderdeel geworden van een openbaar museum dankzij Napoleon. Hij heeft de collectie uitgebreid met kunstwerken uit kerken en kloosters. Privé schenkingen volgden. Aan het begin van de twintigste eeuw is de academie begonnen met het systematisch uitbreiden van hun inmiddels wereldberoemde collectie.

De storm van Giorgione (rond 1507)

In het museum zijn werken uit de vroege dertiende eeuw tot en met de late achttiende eeuw te bewonderen. Speerpunt is de verzameling Venetiaanse schilderkunst, de grootste ter wereld. Er zijn werken van wereldberoemde Venetiaanse kunstenaars als Giovanni Bellini (1430-1516), Carpaccio (ca. 1457-1526), Giorgione (1478-1510), Lorenzo Lotto (ca. 1480-1556), Titiaan (ca. 1487/1490-1576), Tintoretto ( 1518-1594), Paolo Veroneso (1528-1588), Tiepolo (1696-1770) en Canaletto(1697-1768) te zien. Deze kunstenaars worden gerekend tot de Venetiaanse school. Die term wordt grofweg gebruikt voor schilders die in het Venetië van de vijftiende eeuw tot en met de achttiende werkten. Wat betreft sfeer, lichtbehandeling en kleur zijn er overeenkomsten tussen hun werken. Sommige schilderijen worden door hun ouderdom en stijl niet tot de Venetiaanse school gerekend, zoals de gotische panelen met Byzantijnse invloeden. Ook zijn er enkele schilderijen te zien van kunstenaars uit andere plaatsen in Europa (o.m. Mantegna). Hoogtepunten vormen De kroning van Maria van Paolo Veneziano (1325), De storm van Giorgione (rond 1507) en Feestmaal in het huis van Levi van Paolo Veronese.

Het museum is ondergebracht in drie voormalige religieuze gebouwen aan de Canal Grande. Het betreft de kerk van Santa Maria della Carità, het gelijknamige klooster en de Scuola Grande della Carità. De voormalige kerk is in het midden van de vijftiende eeuw herbouwd door Bartolomeo Bon. De binnenplaats is ontworpen door Andrea Palladio. De gevel waarin de hoofdingang van het museum zit is rond 1760 verbouwd door Bernardo Maccaruzzi, naar een ontwerp van Giorgio Massari.

Scuola Grande di San Rocco

San Giorgio Maggiore

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl