De vakantie naar Frankrijk start bij OpReisFrankrijk.nl

Barcelona Kaart

Hotels Barcelona

Galerie de Witte biedt betaalbare kunst van professionele kunstenaars.

meer weten ...?

Galerie de Witte

Geschiedenis Barcelona

Barcelona ontstond rond 20 voor Christus als een Romeinse nederzetting. De Romeinse plaats werd Barcino genoemd.Op de heuvel Mons Taber ( de plaats waar de kathedraal staat) stond een Romeinse tempel en op de Plaça Sant Jaume was het forum gelegen.

De Romeinen hadden een strategische ligging uitgezocht. Het gebied was beschut door het bergmassief van Collserola. De enclave was eveneens tussen de mondingen van twee rivieren gelegen (de Llobregat en de Besós). De rivieren zorgden voor een goede verbinding met het binnenland. De ligging aan zee bood eveneens diverse mogelijkheden.

Foto de Drie Gratiën ( 2 e tot 4 e eeuw), Museu d’Arqueològic de Catalunya

In de middeleeuwen werden verschillende leengoederen in het Catalaanse gebied onder het graafschap van Barcelona verenigd. Deze vereniging was gunstig voor het hele gebied. Barcelona werd een machtige en rijke hoofdstad. In de dertiende en de veertiende eeuw breidde de macht van Catalonië zich uit door handel en oorlog. In die tijd kwamen schitterende gebouwen tot stand, waaronder Les Drassanes (scheepswerven) en het Palau Reial Major (het Koninklijk paleis).

Het huwelijk van Isabella met Ferdinand in 1469 had een vereniging van Castilië met Aragon tot gevolg. Het gebied werd uitgebreid door de verovering van Cranada, Napels en Z.-Navarra. Het toebehoren van Catalonië aan de Spaanse monarchie is tot de dag van vandaag bestreden. Tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) proberen de Catalanen hun onafhankelijkheid terug te winnen. Deze poging mislukte en had een ontneming van de privileges van de regio tot gevolg.

In de negentiende eeuw brak er opnieuw een periode van hoge welvaart aan in Barcelona. Dit was ondermeer te danken aan de textiel industrie. De muren werden neergehaald en de stad werd uitgebreid. De visuele climax werd rond 1900 gelegd met schitterende Jugendstil architectuur. Het bewind van Franco bracht de op Europa gerichte havenstad in een isolement. Democratische hervormingen na zijn dood hebben ertoe bijgedragen dat de hoofdstad van Catalonië weer een metropol werd.

het Palau Reial Major biedt onderdak aan het historische museum van Barcelona

De geschiedenis van Barcelona is tastbaar dankzij vele historische gebouwen. In de wijk El Ravel en in de gotische wijk is veel middeleeuwse architectuur te zien. Het verleden is ook aanschouwelijk gemaakt in enkele musea. In het koninklijke paleis (Palau Reial Major) is het Conjunt Monumental de la Plaça del Rei (het Historisch Museum van Barcelona) gedeeltelijk gevestigd. Tot de collectie behoren vele archeologische vondsten. Via het museum kunnen de ondergrondse ruïnes van de Romeinse stad worden bezichtigd. De raadszaal van het koninklijke paleis is eveneens een indrukwekkend getuigenis van het roemrijke verleden. Het is tussen 1359 en 1362 opgetrokken onder leiding van Guillem Carbonell. Het immense éénschepige gebouw is 33.5 meter breed. In het Museu d’Arqueològic de Catalunya is de geschiedenis vanaf het ijzeren tijdperk in beeld gebracht. Het verre verleden van Catalonië staat centraal. Interessant is de Romeinse collectie met onder meer mozaïeken en muurschilderingen. Het Museu d’Històriade Catalunya verhaalt over de geschiedenis van Catalonië.

 

Hotels ROME: Rome-Hotels.nl

Hotels WENEN: WenenHotels.nl

Hotels BERLIJN: Berlijn-Hotels.nl